COVID-19 maatregelen

Hierbij enkele aanvullingen op de Coronamaatregelen van Basketbal Vlaanderen, terug te vinden op de website sport Vlaanderen: SPORTEN IN TIJDEN VAN CORONA

Hierbij enkele artikels die van belang zijn voor onze club:

3.2.5. Persoonlijke bescherming

Als algemene regel geldt nog dat iedereen vanaf 13 jaar in ondernemingen of verenigingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten op druk bezochte plaatsen (waar de afstand van 1,5 meter niet kan gewaarborgd worden) een mondmasker moeten dragen. Maar hierop zijn tal van uitzonderingen voorzien waardoor er in de praktijk slechts in een aantal beperkte situaties een mondmaskerplicht geldt voor de sportsector.

Zo bepalen de federale FAQ dat het dragen van een mondmasker verplicht is op publieke of private druk bezochte plaatsen. De burgemeesters zijn echter verantwoordelijk voor het bepalen van deze private en publieke druk bezochte plaatsen in hun gemeente en die plaatsen moeten afgebakend worden met signalisatie die deze verplichting duidelijk maakt. Dit heeft als gevolg dat mondmaskers dus niet langer verplicht zijn in indoor en outdoor sportinfrastructuren, tenzij dit expliciet wel zo bepaald is door het lokale bestuur en hierover signalisatie is aangebracht.

Enkel wanneer je als toeschouwer een sportwedstrijd -of evenement bijwoont waarbij de toegelaten drempel voor publiek wordt overschreden (indoor => 200 toeschouwers) en waarbij men niet met het CST-werkt, ben je verplicht om een mondmasker te dragen. Zolang men zit op een permanente zitplaats of tijdens het eten of drinken kan dit tijdelijk worden afgezet.

Deze mondmaskerplicht geldt ook voor de professionals en medewerkers bij een evenement. Zie hiervoor ook de richtlijnen in het Covid Event Risk Model. Voor cafésporten blijft de mondmasker plicht tot nader order wel van toepassing op basis van de horecaprotocollen, indien de activiteit samen met horeca-activiteiten plaatsvindt in dezelfde ruimte.

Het dragen van een mondmasker door trainers is niet nodig.

Kinderen tot 13 jaar moeten sowieso geen mondmasker dragen.

4.1. INDOOR SPORTEN EN OUTDOOR SPORTEN

Er gelden geen beperkende maatregelen meer op het beoefenen van sportactiviteiten. Alle sportactiviteiten (trainingen, wedstrijden, participatie-evenementen, sportkampen, …) kunnen dus op de normale manier georganiseerd worden. Hou wel nog rekening met de maatregelen inzake publiek (zie 4.4), ventilatie en CO2-meters (zie 3.2.8). Enkel cafésporten (biljart, snooker, darts, tafelvoetbal, …) in horeca-inrichtingen zijn nog steeds onderhevig aan het horecaprotocol. Indien de activiteit in dezelfde ruimte gepaard gaat met een horeca-activiteit, blijft het gebruik van een mondmasker nog verplicht. Het mondmasker is niet verplicht indien de activiteit doorgaat in een afzonderlijke ruimte waar geen horeca-activiteit doorgaat.

Klik HIER voor de Basketbal Vlaanderen update mbt de Coronamaatregelen en meer COVID-info.